Deoarece nu se găsesc multe informaţii despre  ceaiuri în limba romănă, încerc să traduc cât mai multe dintre poveştile care înconjoară această plantă de origine exotică. Să ştim ce bem. Şi ce nu.

OP (Orange Pekoe) înseamnă o etichetă de calitate pentru ceai negru cu frunze întregi, de dimensiuni medii. Termenul de “Orange”, cel mai probabil provine de la Casa Regală Olandeză de Orange-Nassau – “Oranje” însemnând “Regal” in limba olandeză. “Pekoe” probabil este derivat din

cuvântul chinezesc “Pak-ho”, un termen care descrie mugurii de primăvară al arbustului de ceai, care sunt acoperite cu o substanţă fină, datorită căruia frunzele capătă un aspect pufos.
FOP (Flowery Orange Pekoe) înseamnă ceai negru de calitate înaltă, alcătuit din frunze tinere şi multe muguri.
GFOP (Golden Flowery Orange Pekoe) înseamnă ceai de primă calitate cu muguri uşor aurii.
TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) înseamnă ceai negru în al cărui compoziţie se află în proporţie foarte mare  muguri fine.
FTGFOP (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) înseamnă ceai negru selectat cu grijă, alcătuit din frunze fine, ultra-delicate şi uniforme, cu cea mai înaltă proporţie de muguri în compoziţia lui.
Numărul 1, urmând literele de clasificare înseamnă calitatea cea mai înaltă dintr-o categorie de ceai.
BOP (Broken Orange Pekoe) înseamnă un ceai alcătuit din frunze care s-au spart în procesul de rulare (broken=spart). Deci, litera B în clasificarea frunzelor de ceai se referă la ceai cu frunze rupte din procesul de prelucrare.
Prima recoltare a ceaiului (First Flush) începe în a patra săptămână a lunii martie şi continuă până la sfârşitul lunii aprilie. Frunzele sunt verzi gălbui, deschise la culoare, având un gust delicat, cu gust si aromă subtilă.
A doua recoltă (Second Flush) începe în a doua săptămână a lunii mai şi durează până în ultima săptămână din iulie. În a doua recoltă frunzele câştigă mai multă putere şi prezintă principalele caracteristici ale ceaiului, în contrast cu prima recoltă de ceai care este mai blândă. Unii experţi afirmă că cel mai bun ceai se face din a doua recoltă.

Şi acum cel mai important de ştiut: ceaiurile pot fi prelucrate prin doua metode, CTC şi metoda ortodoxă.

CTC înseamnă ceai prelucrat de maşini. Ceaiurile CTC sunt ceaiurile negre din Assam, Sri Lanka, ceaiuri din Kenya şi America de Sud. Prelucrarea are trei etape: cut-tear-curl, adica strivire-rupere-îndoire sau tăiere-rupere-îndoire, de aici vine numele CTC. Produsul rezultat este un ceai puternic aromat sub forma de granule, care se infuzează repede şi se găseşte în majoritatea plicurilor de ceai.

„Orthodox Tea” înseamnă ceai prelucrat manual prin metoda tradiţională sau ceai rulat cu maşina într-un fel specific care imită rularea manuală. Ceaiul ortodox este în general mai rafinat şi complex faţă de ceaiul CTC. Toate ceaiurile cu frunze întregi sunt rezultatul prelucrarii ortodoxe, precum şi ceaiul Darjeeling este întotdeauna prelucrat numai prin această metodă.