LIVRARE GRATUITĂ PENTRU COMENZILE PESTE 200 RON!

LIVRARE GRATUITĂ PENTRU COMENZILE PESTE 200 RON!

Home / Blog /

COME OOLONG WITH ME

O ceașcă bună de ceai arată legătura și armonia dintre cer, pământ și oameni. Ar fi bine să te oprești un minut și să te bucuri de acest moment armonios în această lume aglomerată.

Oolong - simbolul dragonului 

Long (龙) este dragonul nobil, simbol al puterii, al curajului și al norocului, și stăpânul Anului Dragonului - anul acesta. 

Îl găsim în numele ceaiului Oolong (sau Wulong), ale cărui frunze infuzate în apă reflectă formele sinuoase și lungi ale corpului dragonului, răsucindu-se și desfășurându-se în mișcările sale elegante.

Oolong este originar din provincia Fujiyan, China. Această regiune de sud-est are o istorie lungă cu ceaiul, datorită terenului său muntos și a climei optime pentru cultivarea ceaiului, fiind ceaiul preferat de împărații celebrelor dinastii din China.


Oolong - cucerește lumea occidentală interesată de sănătate și mindfulness 

Ceaiul Oolong, cu beneficiile sale pentru sănătate, complexitatea și eleganța aromei, atrage din ce în ce mai multă atenție în ultima perioadă. Puține alte tipuri de ceai se pot compara cu un spectru de arome atât de desăvârșit: note de miere, lăptoase, floral-fructate, proaspete, minerale, lemnoase, pietroase și grele, sau ciocolată intensă și nuci cremoase. Dacă sunteți în căutarea unui ceai cu o aromă complexă, oolong este cea mai bună alegere.

În acest ghid, veți găsi o introducere cu lucrurile de bază despre ceaiul oolong și o selecție de degustare oolong, cu varietățile noastre din acest an


Ce este ceaiul OOLONG ?

Simplificat spus, ceaiul oolong este un ceai parțial oxidat între ceaiul verde și ceaiul negru. Ca și ceaiul verde și negru, oolong-ul provine din planta Camellia Sinensis. Diferența constă în metoda procesului. Ceaiul verde este puțin oxidat, în timp ce ceaiul negru este complet oxidat, ceea ce îi conferă culoarea neagră caracteristică. Cu o gamă atât de largă de niveluri de oxidare (între 15 % și 75 %) și diversitate în metoda de prăjire, Oolong este cea mai versatilă categorie de ceai. Ceaiul oolong ușor fermentat poate avea gust de fructe, floarl sau ușor mlăștinos ca ceaiul verde, în timp ce oolongul foarte fermentat poate avea gust de ceai negru, lemnos cu aromă îndrăzneață. Între intervale, puteți găsi o gamă completă de gusturi bogate care pot declanșa o călătorie plăcută a gustului.



Cum se obține ceaiul Oolong?

Procesul de oxidare este un factor important pentru a decide aroma finală a ceaiului oolong. Sunt mulți pași implicați de la frunză la ceai și fiecare detaliu trebuie gestionat cu precizie de artizani experimentați.

Culegerea și ofilirea (uscarea) 

În sudul Chinei, unde sunt ploi abundente, frunzele de ceai Oolong pot fi recoltate de patru ori pe an. Cu toate acestea, deși există ore stabilite pentru fiecare sezon, acesta variază în funcție de circumstanțe. De fapt, la culesul frunzelor, chiar și ora din zi va face diferența.

Odată ce frunzele sunt recoltate, ele vor fi expuse mai întâi în aer liber, apoi în interior pentru a se ofili. Expertul controlează factori precum expunerea la soare și nivelul de umiditate pentru a obține efectul dorit.



Scuturatul (shaking-ul)

Acesta este un pas super important, un fel de semnătură a maestrului în a face Oolong. Frunzele de ceai sunt scuturate într-un coș pentru a sparge pereții celulari ai frunzelor pentru a le expune la oxigen. Maestrul de ceai trebuie să aibă o experiență temeinică pentru a decide frecvența și vigoarea scuturării. La fel ca bucătarii experimentați, maeștrii pricepuți de oolong fac acest lucru prin intuiție și prin simțire, vedere, miros și atingere pentru a dezvolta aromele dorite.

Oprirea oxidării și distrugerea enzimelor

După ce frunzele de ceai ating nivelul de oxidare dorit, următorul pas va fi distrugerea enzimelor reziduale și oprirea oxidării prin transferul frunzelor într-un wok.


Rulare și uscare

În acest proces, frunzele sunt împachetate și rulate fie de mână fie cu o tehnologie specială (în cuve în care se rostogolesc într-o mișcare circulară, ceea ce va face ca frunzele să se ruleze între ele).  Apoi vor fi ținute la căldură scăzută pentru a se usuca lent. Rularea și uscarea pot dura până la 12 ore. Depinde de abilitățile maestrului de ceai să oprească procesul la momentul dorit.

Prăjirea și ambalarea

Acest pas ar putea fi numit artă în sine. Pentru că este necesar ca maestrul de ceai să ia în considerare toți factorii, cum ar fi mediul de creștere al arborilor de ceai, starea recoltării, modul de procesare etc., pentru a decide metoda optimă de prăjire. De obicei, oolong-ul puternic oxidat este prăjit în mod repetat, ceea ce poate aduce consistența ceaiului preparat. După aceea, acestea vor fi sortate, împachetate și gata de plecare.


Ce gust are ceaiul Oolong?

Indiferent dacă aroma de oolong este ușoară și florală sau puternică, cu note de cacao, totul depinde de doi factori: oxidare și prăjire. Procesul de prăjire adaugă aromă oolongului. Nu numai că poate oferi oxidării fructate o nuanță profundă de lemn, dar poate, de asemenea, extinde perioada de valabilitate a ceaiului.

Calitatea oolongului depinde în principal de soiul de ceai, de terenul și de abilitățile maestrului de ceai.


Tipuri de ceai Oolong

Există nenumărate tipuri de ceai oolong și multe modalități de a le clasifica. Ele pot fi clasificate în funcție de nivelul de oxidare sau de locația plantației de ceai. Un singur loc poate avea multe metode diferite de procesare a frunzelor de ceai; chiar și o diferență de câteva ore în timpul de recoltare va avea ca rezultat un alt tip de ceai. Este greu să incluzi totul, dar sunt câteva categorii celebre


Oolongurile din Fujian, China- locul de origine al acestui ceai, renumite pentru gustul cremos și lăptos 

Taiwan oolong a devenit popular cu propriile sale caracteristici. Mulți arbori de ceai sunt cultivați pe vârfuri îndepărtate de munți înalți, cu aer cețos, rezultând o dulceață concentrată și o reminiscentă florală.


Tieguanyn sau „zeița milei”, este unul dintre cele mai celebre ceaiuri din China.

Cultivarea ceaiului oolong s-a răspândit în diferite părți ale Asiei, iar unele din cele mai bune oolonguri provin din regiunile foarte înalte din Vietnam sau insulele indoneziene, unde terroirul este impregnat de sezonul ploios.



Beneficiile OOLONG 

Datorită nivelului său unic de oxidare, Oolong este bogat în antioxidanți și nutrienți care se găsesc atât în ​​ceaiul verde, cât și în ceaiul negru; ceaiul oolong conține urme de vitamine și minerale vitale, cum ar fi calciu, mangan, cupru, carotină, seleniu, potasiu și magneziu.

Numeroase studii au arătat efectul pozitiv al ceaiului asupra pierderii în greutate, în special al ceaiului oolong. Combinația de cofeină și polifenoli din oolong poate ajuta la arderea caloriilor și la accelerarea metabolismului grăsimilor. Un studiu recent a arătat că extractele din oolong ar putea ajuta la scăderea grăsimii corporale în mod direct.

Oolong poate, de asemenea, să îmbunătățească sănătatea inimii și să reducă tensiunea arterială și nivelul colesterolului. Studiile din China și Japonia au arătat că băutorii de oolong au un risc mai mic de boli de inimă și accident vascular cerebral. În plus, conținutul de vitamine și antioxidanți din oolong poate fi anti-îmbătrânire și antiinflamator. De fapt, consumul de ceai în general ar putea îmbunătăți funcția creierului, ar putea proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.

Conținutul de cofeină în oolong

Ceaiul Oolong are o cantitate similară de cofeină cu cel verde, cu aproximativ 1/3 mai puțin decât cofeina dintr-o ceașcă de cafea. Acesta variază în funcție de diferitele tipuri de oolong și de metoda de infuzie, iar conținutul de cofeină se reduce cu aproximativ 1/3 la fiecare infuzare.



Metoda de preparare 

Temperatura apei

Utilizați apă minerală naturală, de preferință un nivel de PH de 7 și o temperatură de 80°C ~100°C. Cu toate acestea, temperatura sugerată diferă în funcție de tipul de oolong și de nivelul de oxidare al frunzelor. Cu cât nivelul de oxidare este mai ușor, cu atât temperatura este mai scăzută.

Timp de infuzare

Ceaiul Oolong are un timp de infuzare de aproximativ 1-2 minute, dar din nou, depinde foarte mult de tipul de oolong. Oolong poate fi re-infuzat de mai multe ori în comparație cu alte tipuri de ceai, iar aroma se va îmbunătăți și se va transforma cu fiecare re-infuzie. Pentru rezultate optime, poate doriți să creșteți treptat temperaturile de infuzie pentru a debloca mai multă aromă.



Dozaj 

În general, aproximativ 2-3g la ceainic de 100 ml. Dar te-ai putea adapta în funcție de câte ori vrei să-ți infuzezi ceaiul.


Instrumente de preparare

Un ceainic micuț de lut, porțelan sau sticlă, sau un gaiwan este recomandat pentru oolong. Asigurați-vă că mai întâi încălziți ceainicul cu apă fierbinte.

Am încercat un ghid elementar de îndrăgostire de oolong pe care l-ați putea încerca acasă, dar toate acestea sunt doar sugestii. Ar trebui să te adaptezi și să experimentezi până când descoperi cea mai bună rețetă pentru tine.


Spiritul ceaiului 

În filosofia Dao, ceaiul nu este doar un tip de băutură, ci a devenit un mod de meditație. Se spune că oglinda îți poate reflecta fața, în timp ce ceaiul îți poate reflecta inima. În cele din urmă, cineva ar putea obține iluminarea prin ceai.

Majoritatea oamenilor cred că „armonia” este nucleul ceaiului. Armonia (和), include multe conotații. Poate fi înțeleasă ca o cale de mijloc, iar o perspectivă a acesteia este că în procesul de preparare, totul trebuie să fie armonios: nici prea mult, nici prea puțin.

O ceașcă bună de ceai arată legătura și armonia dintre cer, pământ și oameni. Du-te să faci o ceașcă de ceai: ar fi bine să te oprești un minut și să te bucuri de acest moment armonios în această lume aglomerată.

A fost postat în: 2024-04-09 10:49:04