LIVRARE GRATUITĂ PENTRU COMENZILE PESTE 200 RON!

LIVRARE GRATUITĂ PENTRU COMENZILE PESTE 200 RON!

Home / Blog /

Matcha: tradiție, artă, mindfulness

Cemonia ceaiului, sau "chanoyu", literalmente apă caldă pentru ceai în limba japoneză, este un ritual de intenție, prezență și meditație.

Photo by Roméo A. on Unsplash

Poate cã din afară sunã prețios sau complicat, dar în esență este despre simplitatea și puritatea minții, despre a fi în momentul prezent și despre a te bucura de momentul prezent, prin a oferi un ceai oaspetelui tău. 

Pentru cineva care îmbrățișează calea ceaiului, este o formă de artă care necesită ani de studiu și practică, toată viața practic. Dar ce nu este așa în viață? Ceaiul în sine devine un mod de viață, care ne oferă o perspectivă estetică singulară. 

Un chanoyu tradițional se desfășoară în jurul pregătirii, prezentării și savurării ceaiului verde matcha. Este un moment de conectare la prezent și de apreciere a companiei gazdei sau a oaspeților.

Tradiție

credit photo @Victoria & Albert Museum

Desi ceaiul și ritualul său are origini stravechi, provenind din China, ceremonia ceaiului în forma sa actuală datează din Japonia secolul al XVI-lea, când a fost ridicată la rang de artă și prezență pură de către Sen no Rikyū, renumit ca fiind cel mai important maestru al ceaiului din toate timpurile. Cred că nu e exagerat să spunem că a devenit o “religie” acolo, infuzând profund societatea japoneză. Principiile ceaiului, puritate, serenitate, armonie și respect, sunt reflectate în felul în care abordează orice lucru în viață. 

Ați văzut “Perfect Days”? Un film care deși nu e despre ceai, reflectă atât de frumos cultura ceaiului și felul în care aceasta a impactat societatea japoneză.

Wabi Sabi: frumusețe prin simplitate și imperfecțiune

Abordarea lui Rikyū este numită wabi-cha, prin încercarea de a găsi frumusețe în simplitate și imperfecțiune.

Photo by Motoki Tonn on Unsplash

Rikyū a impus o calitate democratică ceremoniei. Camera de ceai este una modestă, de mici dimensiuni, fără ornamente inutile. Oaspeții stau apropiați unul de altul, indiferent de clasa socială. Una dintre cele mai mari contribuții ale sale a fost nijiri guchi, (știm că sună precum Gucci, dar este chiar opusul:), adică ușa mică a unei case de ceai. Înălțimea scăzută a acesteia necesită ca persoana să-și plece capul pentru a intra, accentuând astfel spiritul modestiei și simplității.

Mindfullness în viața de zi cu zi

Darul tradiției se manifestă însă și în viața noastră de zi cu zi, când putem pregăti un ritual matcha, pentru a ne găsi calmul și a ne bucura de un moment de liniște acasă.

Veți avea nevoie de:

  1. Matcha de calitate
  2. Whisk/ pămătuf pentru bătut matcha (chasen)
  3. Ceainic cu apă la 80 grade 
  4. Bol de ceai (chawan)! Neapărat! Matcha trebuie primit și ținut în căușul palmelor, pentru a-i primi cât mai bine energia
  5. Lingură de dozare pentru ceai (chashaku)
  6. Dulciuri (poate chiar ceva japonez sau o trufă de ciocolată). Dulceața va balansa și va oferi un contrast plăcut cu bitterness ul/ ușoara astringență a  matcha-ului)
  7. Bol (kensui) pentru a vărsa apa cu care purificăm și încălzim bolul din care vom bea ceaiul. Atenția aceasta la detalii va face ceaiul delicios 
  8. Șervet de purificare (opțional)

Respiră conștient și pune-ți o intenție

Înainte de a începe, închide ochii și ia-ți un moment pentru a verifica cum te simți, care este starea ta. Pune la o parte gândurile și problemele obișnuite (vei reveni curând la ele) și stabilește o intenție pentru ceremonie.

Spațiu neaglomerat, culori neutre, naturale

Găsește un spațiu liniștit, confortabil în casa ta, și aranjează locul în care vei face ceai. Asigură-te că ai o suprafață liberă pe care să lucrezi. Poate și un boboc de floare într-o vază.

Apoi așează cele necesare pentru ceai.

Purificarea și pregătirea obiectelor

Spală-ți mâinile ca simbol al purificării tale. Apoi, ia șervetul și curăță ușor fiecare obiect. Nouă ne place să avem un șervet dedicat, eventual din mătase sau alt material plăcut, pe care îl folosim doar în acest scop. Dar poți folosi orice alt șervet.

Umple bolul de ceai cu apă caldă 1/3. Așează chasenul (pămătuful) în apă caldă cu perii de bambus în apă. Așa încălzim bolul de ceai și matcha whisk. Apoi varsă această apă în bolul de clătire. Folosește șervetul pentru a șterge bolul de ceai. 

Ceva dulce

Dacă ai ales să incluzi dulciuri în ritualul tău, acum este momentul să le savurezi. Gustul dulce al acestora creează echilibru și armonie cu gustul amar al ceaiului.

Prepararea matcha

Următorul pas este să prepari matcha-ul, în forma lui simplă, subțire și spumoasă, numită usucha. Adaugă o linguriță de matcha în bolul de ceai, apoi lovește ușor de două ori marginea bolului pentru a îndepărta orice exces de matcha. Sunetul este plăcut, ca un clinchet

Adaugă apă fierbinte (dar nu clocotită, aprox 80 grade). De obicei matcha se bea din trei (3) sorbituri, deci cantitatea de apă care se toarnă e mică. Dacă vei pune multă apă va fi diluat, amar și nu va face spumă, iar experiența va fi nesatisfăcătoare

Amestecă cu whisk-ul matcha, rapid, într-o mișcare în „w” din încheietura mâinii, până când matcha este spumoasă și are bule mici, ca o spumă de capuccino.

Pune bolul în palma ta stângă. Folosește mâna dreaptă pentru a ține partea bolului și rotește-l de 2.5 ori în sens invers acelor de ceasornic. Admiră frumusețea bolului de ceai. Observă contrastul matcha colorat. Este un moment de pauză și reflecție.

Bea și bucură-te. Fii recunoscător față de tine că ți-ai oferit acest moment și față de toți cei care au contribuit la posibilitatea lui.

Curăță obiectele cu care ai lucrat

După ce te-ai bucurat de ceaiul tău, este timpul să cureți și să clătești toate ustensilele de ceai. Strânge-ți uneltele și pune-le înapoi la locul lor pentru următoarea ta ceremonie.

Înclină-te încet și mulțumește-ți pentru timpul acordat acestei activități. Amintește-ți intenția pe care ai stabilit-o la începutul ritualului. 

Amintește-ți, ceremonia ta de ceai este o experiență unică, chiar dacă se va repeta, va fi un alt moment. 

Fiecare moment este unic și trebuie trăit și respectat cu această conștiință, asta vrea să ne transmită ritualul matcha

A fost postat în: 2024-03-20 18:53:15