Transport gratuit la comenzi peste 200 RON

  • 0,00 RON RON
    0

Putin despre ceai...

Planta de ceai

Ceaiul este o planta sub forma de arbust peren care se tunde regulat in forma de tufa. Toate sortimentele de ceai cultivate in prezent sunt atribuite incrucisarii celor doua plante de ceai ancestrale Thea Sinensis si Thea Assamica.

Principalele componente ale ceaiului
Cele mai importante componente ale ceaiului sunt cafeina (denumita pe vremuri teina) si tanant. Ceaiul datoreaza cafeinei efectul sau inviorator. Spre deosebire de cafea, in cazul ceaiului cafeina este in directa legatura cu tanatul. Deoarece tanatul franeaza actiunea cafeinei, se poate spune pe buna dreptate: “ceaiul incita dar nu agita”. Ceaiul de plante ca ceaiul Rooibos si ceaiul de fructe in general sunt specialitati de ceaiuri fara teina.

Recoltarea ceaiului
Cei mai mari trei producatori sunt India, China si Sri Lanka. Ceaiul se recolteaza, in functie de zona de cultivare, pe tot parcursul anului. La recoltare se culeg in majoritatea cazurilor mugurii de frunze din varf si urmatoarele doua randuri de frunze (“doua frunze si mugurii”). In general, calitatea si gustul ceaiului nu depind de planta, atat de zona de cultivare, de clima, de anotimp, cat si de prelucrarea frunzelor de ceai.

Zone de cultivare
Exemple de zone vestite pentru cultivarea ceaiului sunt, printre altele, Assam, Darjeeling, Dooars, Nilgiri (toata India), Uva, Dimbula (Sri Lanka), Zhenjiang, Huran (China) cat si Shizuoka (Japonia).

Prima recolta
O valoare deosebita il detine asa numitul “primul val” in zona Darjeeling din India. Acesta provine din prima recolta de la mijlocul lunii martie/inceputul lunii aprilie, din care se extrage un ceai aromat deosebit de indragit de experti.

Productia de ceai
Contrar cafelei, ceaiul se prepara intotdeauna direct pe plantatie in tara de provenienta. Singura posibila metoda de preparare a frunzelor de ceai dupa culegerea manuala se numeste metoda ortodoxa si consta din fazele: ofilire, rulare, fermentare, uscare si sortare.

OFILIRE: In procesul de ofilire se extrage din frunza 30% din umiditatea ei pentru a o inmuia si elasticiza in scopul rularii
RULARE: Frunza de ceai se ruleaza in masini de rulare, ocazie cu care peretii celulei ai frunzei se rup.
FERMENTARE: Sucul celulei iese din frunza si se combina cu oxigenul din aer. In acest proces de fermentatie cu durata de 2-3 ore, frunza se coloreaza si prinde incetul cu incetul o nuanta aramie. De fermentatia profesionala depinde calitatea ceaiului.
USCARE: Fermentatia se intrerupe prin uscarea controlata a frunzelor de ceai de indata ce acestea au capatat mirosul si culoarea tipica.
SORTARE: Prin site vibratoare se sorteaza ceaiul pe diferite grade dupa marimea frunzelor. Se deosebesc urmatoarele grade, in functie de marimea frunzei: ceai-frunza, ceai-frunza sfaramata, ceai maruntit si praf.
Demmers Teehaus