LIVRARE GRATUITĂ PENTRU COMENZILE PESTE 200 RON!

LIVRARE GRATUITĂ PENTRU COMENZILE PESTE 200 RON!

Home / Blog /

Totul despre Matcha

Sănătate, meditație, tradiții ancestrale. Sunt trei termeni care ar putea defini cu succes Matcha [mat.tșa], aurul verde al naturii. Obținut prin metode unice și foarte specifice locului de origine, matcha a devenit într-un timp relativ scurt unul dintre cele mai apreciate ceaiuri verzi. De altfel, Matcha a reușit să cucerească întreaga lume prin aromele sale dense și proprietățile sale super sănătoase. Cine ar fi crezut că ritualul ceaiului va deveni atât de bine adaptat preferințelor noastre?


Ce este Matcha?

În esență, matcha provine din aceeași plantă ca oricare ceai verde autentic și anume Camellia Sinensis. Diferența dintre cele două constă în metoda de prelucrare a frunzei de ceai, iar Matcha este un ceai verde de foarte bună calitate măcinat foarte, foarte fin. De aceea când consumi Matcha de fapt ingerezi întreaga frunză, nu doar infuzia acesteia.  


Tea fact: Este dovedit faptul că o singură cană de ceai Matcha este echivalentul a zece căni de ceai verde.


Dacă inițial Matcha avea mai degrabă un rol ceremonial în cutumele japoneze, astăzi miraculoasa pudră de culoare verde smarald este răspândită în întreaga lume atât sub formă de Matcha Latte sau Boba Tea cât și ca ingredient central în diverse preparate culinare (de la înghețată și alte deserturi la dressing-uri pentru salate).


Originile celebrului ceai Matcha

Înainte să existe ceainice în care să se infuzeze frunzele de ceai, în China ritualul ceaiului consta în măcinarea frunzei și mixarea acesteia cu ajutorul unui pămătuf din bambus în apă caldă. Deși ritualul a fost neglijat în favoarea infuziei de frunze de ceai, la începutul secolului XII călugării japonezi Zen care studiau budismul în mănăstirile din China au preluat obiceiul.


De atunci, legendele Japoniei ne prevestesc efectele purificatoare și calmante ale Ceaiului Matcha, fiind foarte des consumat de călugări în ritualurile de pregătire a meditațiilor. Și uite așa dintr-un ceai ritualic dedicat exclusiv nobilimii și călugărilor budiști, ceaiul Matcha a devenit un adevărat trend culinar în întreaga lume.


Tea fact: În Japonia, ritualul ceaiului se numește Chadō. Cei care urmează Chadō (calea ceaiului), dau dovadă de respect față de oameni, tradiţii şi istorie prin simplul act de preparare al ceaiului și de a-l oferi celorlalți.


Ceai Matcha - Metode de cultivare și procesare

Așa cum menționasem mai sus, Matcha, ca mai toate selecțiile de ceaiuri de calitate, provine din frunzele plantei de ceai Camellia Sinensis. Diferența dintre Matcha și alte tipuri de ceai constă în felul în care planta este cultivată iar apoi procesată:


Cultivare la umbră: Matcha este obținută din frunze de ceai crescute la umbră. Asta înseamnă că tufele de Camellia Sinensis sunt ferite de lumina directă a soarelui. Ca rezultat, clorofila din frunză se intensifică crescând totodată nivelul de cofeină, teină, antioxidanți, zaharuri și flavonoizi.


Sezonalitate: Doar primele frunze respectiv primii muguri de primăvară devreme ale plantei de ceai crescută la umbră vor fi culeși manual iar apoi folosiți în producția de matcha. De aici ne putem da seama de ce matcha este unul dintre cele mai scumpe ceaiuri din lume.


Măcinare tradițională: Spre deosebire de un ceai verde care este rulat, modelat și apoi pus la uscat, frunzele de ceai pentru Matcha se lasă la uscat pe o suprafață plană pentru a deveni ceea ce numim tencha. Mai departe frunzele tencha sunt măcinate foarte fin folosind moara de piatră.


De ce să consumăm Matcha?

Este binecunoscut faptul că se recomandă un consum zilnic de ceaiuri verzi. Dar când consumi Matcha, beneficiile aduse sănătăţii tale le întrec de departe pe cele ale ceaiului verde.


De ce?

Conține 100+ ori mai mulți antioxidanți decât un ceai verde normal

 Scade colesterolul și glicemia

 Este un foarte bun detoxifiant natural

 Este cel mai bun prieten al tău în arderea caloriilor

 Conține cofeină

 Ajută la echilibrarea stării de spirit

 Sporește puterea de concentrare


Un ceai verde Matcha de culoarea jadului te va fermeca prin gustul său echilibrat și dens, cu taninuri rotunde și arome specifice ușor astringente. Pentru o experiență autentică, amestecă într-un chawan (bol special pentru matcha) 1g de pudră Matcha cu 100 ml apă încălzită la 60-80°C, folosind un chasen (pămătuf din bambus special pentru Matcha).


Bucură-te și tu de gustul complex și textura bogată ale unui Ceai Matcha chiar acum. Iar dacă dorești să duci ritualul ceaiului la nivel de artă, noi ți-am pregătit o selecție de accesorii pentru Matcha care să te ajute.


A fost postat în: 2022-04-10 17:41:43