LIVRARE GRATUITĂ PENTRU COMENZILE PESTE 200 RON!

LIVRARE GRATUITĂ PENTRU COMENZILE PESTE 200 RON!

Home / Blog /

Noile Ceaiuri Ayurveda

Probabil deja ai auzit sau chiar ai beneficiat de miracolul medicinei ayurvedice. Sau, la un moment dat, ai auzit de medicina Ayurveda la cursul de yoga sau platfoma preferată de wellness. Iar faptul că ceva atât de pur și natural, ce poate să vindece în mod miraculos aproape orice, ți s-a părut magie pură. Ei bine, de fapt medicina ayurvedică este o adevarată știință ce funcționează în perfect echilibru cu mama natură de mai bine de 5000 de ani iar gama de ceaiuri Ayurveda are un rol foarte important în întreg procesul.

Ghidându-se după cele 3 dosha: Vatha, Pitha și Kapha, aceste ceaiuri ayurvedice îmbină plante și elemente specifice fiecărui tip de personalitate și corp astfel încât tu să fii în perfect echilibru în trup, minte și spirit.

Dacă vrei să știi mai multe despre universul mistic din spatele ceaiurilor ayurvedice, cu siguranță vei sorbi fiecare cuvânt de mai jos.

Înainte de toate: Ce este Ayurveda?

În Sanskrită, Ayurveda înseamnă știința vieții. Spre deosebire de medicina modernă care se focusează pe tratarea unei boli specifice, medicina ayurvedică folosește o abordare holistică asupra sănătății onorând mintea, corpul și spiritul.

Ayurveda presupune o dietă și un stil de viață sănătos folosind ca elemente cheie ceaiuri din plante medicinale 100% naturale și yoga astfel încât toate împreună să genereze vindecarea completă și armonioasă dinspre interior spre exterior.

Scurt istoric

Acum aproape 5000 de ani, în India, textele originale ayurvedice vorbesc despre transmiterea cunoașterii medicinei de la zei, prin intermediul salviei, către vraci (vindecătorii acelor timpuri). Mai mult, în Sushruta Samhita, Sushruta scrie despre Dhanvantari, zeul hindus al Ayurvedei care s-a încarnat în regele Varanasi pentru a transmite cunoașterea ayurvedică unui clan de vraci.

Cele 3 Dosha în Ayurveda

Te-ai întrebat vreodată oare de ce fiecare om se comportă într-un anumit fel? De ce unii oameni sunt hiperactivi și mereu plini de energie pe când unii radiază de grație și stabilitate? De ce spre deosebire de unii oameni, care par să lumineze încăperea oriunde ar fi, alții sunt acoperiți constant într-o mantie tristă și încruntată?

Ayurveda clasifică tipurile de personalitate în 3 categorii distincte (dosha): Vatha, Pitha și Kapha. Dacă reușești să iți identifici Dosha dominantă personalității tale, îți va fi mult mai ușor să te menții în echilibru sănătos în conformitate cu corpul tău.

Fun Fact:

Cu toții avem cele 3 Dosha, dar una din ele va fi dominantă.

Dosha Vatha este cel mai bine descrisă prin elementul “aer”. Persoanele cu acest tip de personalitate sunt foarte active, neliniștite și versatile. Mintea lor tinde să zboare de la un gând la altul (precum vântul) și nu se pot concentra foarte mult pe un lucru anume. Aceste persoane nu dorm foarte mult, mănâncă puțin și sunt predispuși la un sistem digestiv mai lent.

Dosha Pitha descrie oamenii cu mult patos. Ușor de “aprins”, precum focul, aceștia vor fi foarte sociabili, vorbăreți și animanți astfel încât să fie în centrul atenției. În general, persoanele dominate de dosha Pitha sunt gurmande și au un sistem digestiv foarte bun.

Cel de-al treilea tip de dosha este Kapha. Persoanele Kapha sunt foarte mulțumite de sine. Foarte calme de felul lor, persoanele Kapha sunt foarte liniștite, ferme pe deciziile luate și relaxate, nu dau impresia să se grăbească vreodată undeva. 

* dacă dorești să știi exact care este Dosha ta dominantă, intră aici.

 

Ceaiuri Ayurvedice în funcție de Dosha

Acum că am stabilit ce este medicina Ayurveda și ce efect curativ au ceaiurile ayurveda asupra noastră, e momentul să vedem cum ne alegem un ceai bun pentru fiecare din cele 3 dosha.

În toate cele trei tipuri de ceai: Vatha, Pitha și Kapha, modul de preparare este același. Secretul constă în mixul de plante medicinale folosit:

  • Un ceai Vatha va conține neapărat plante și mirodenii precum fenicul, cuișoare, ghimbir, scorțișoară și ștevie.
  • Un ceai Pitha în schimb, va include elemente precum ghimbir, cardamom, fenicul, petale de trandafir, lemn dulce și ștevie.
  • Un ceai Kapha, trebuie neapărat să conțină ingrediente precum cuișoare, scorțișoară, lemn dulce, cardamom și piper negru.

Odată cu apropierea sezonului rece, a venit și momentul oportun să ne punem pe noi în prim plan, iar ceaiurile ayurvedice, corect alese în funcție de Dosha dominantă, pot face minuni în ceea ce privește digestia, sănătatea pielii, sistemul imunitar și sănătatea mental emoțională.

Odată cu împlinirea a 25 ani în România și tot atâția de când te-am cucerit prin aromele atent alese, am reușit să creăm propriile mixuri de plante în conformitate cu rețeta de Ceaiuri Ayurvedice. Intră pe demmertea.ro și savurează gustul armonios, ușor picant al acestor ceaiuri de calitate superioară, și nu uita: pentru un stil de viață armonios și în echilibru cu tot ceea ce este, oferă-i corpului tău tot ce e mai bun.

A fost postat în: 2021-09-17 14:10:10