LIVRARE GRATUITĂ PENTRU COMENZILE PESTE 200 RON!

LIVRARE GRATUITĂ PENTRU COMENZILE PESTE 200 RON!

Home / Blog /

Cele mai bune ceaiuri Japoneze

Gyokuro (=bijuteria roua) este un ceai verde cultivat la umbră. Se spune ca este unul dintre cele mai bune ceaiuri verzi din lume. Gyokuro diferă de cealălalt sortiment crescut la umbră, kabusecha (= ceai acoperit), în perioada de timp cât este supus creșterea finală în umbră: Gyokuro este umbrit de aproximativ trei săptămâni, în timp ce kabusecha este umbrit de aproximativ o săptămână înainte de recoltare. Numele “gyokuro” se traduce ca ” bijuteria roua” sau “roua jade”, referindu-se la culoarea verde pal al infuziei. În timp ce majoritatea Sencha provine de la subspecia Yabukita de Camellia sinensis, gyokuro se recoltează adesea de la subspecii cum ar fi Asahi, Okumidori, Yamakai, și Saemidori.

La prepararea infuziilor temperatura apei pentru Gyokuro nu trebuie să fie mai mare decât 50 – 60°C.

Vă povestesc cum prepar infuziile de gyokuro. Folosec apă de izvor și vase de sticlă, ajustez temperatura fierbătorului la 60°C. Torn apa peste ceaiul cântărit și țin mâna pe ceainic. Imediat ce acesta și-a luat temperatura apei ( 1-2 secunde), torn infuzia în ceștile din care urmează să servim ceaiul, și arunc ceea ce rămâne. Prepar prima infuzie pe care las 4-5 secunde. Arunc prima ”clătire” din ceștile fierbinți și torn ceaiul în ele. Următoarele două infuzii las 8-10 secunde. Cu infuziile următoare mă mai joc și eu (dacă îmi permite timpul), se pot prepara chiar 10 infuzii. Distracție plăcută!

Tamaryokucha (=ceai spiralat) este un ceai verde japonez, produs în zona Kyushu, cunoscut și sub numele de guricha (ceai ondulat). Are un gust mai picant, cu un aftertastelung, pronunțat de migdale și o aromă profundă cu tonuri de citrice, iarbă și fructe de pădure. Acesta poate fi prelucrat într-unul din cele două moduri de a distruge enzimele: prăjit în tigăi (rar utilizat în Japonia, e procedeaul larg utilizat în China) sau tratat cu aburi (cele mai multe ceaiuri japoneze). Mulți cred că prin aburire ceaiul își păstrează mai bine conținutul în vitamine și antioxidanți decât prin prăjire. Variantele prăjite în tigaie au mai mult aromă de legume fierte. Apoi frunzele sunt rulate în formă de virgulă.

Infuzia are culoarea galbenă aurie. Ceaiul se infuzează cu apă de 70 °C timp de aproximativ 2 minute sau 80 °C timp de aproximativ 1 minut. Tamaryokucha oferă o infuzile cu conținut de cafeină obișnuită pentru ceai verde și poate fi băut pe tot parcursul zilei. Acesta poate fi reinfuzat, și fiecare infuzie are un gust puțin diferit. Numele Tama-ryoku-cha înseamnă “ceai verde spiralat”, iar guri-cha înseamnă “ceai creț”.

Kukicha (=ceai crenguță), de asemenea cunoscut și sub numele de bōcha, este un amestec japonez din tulpini și pețioli de la planta Camellia sinensis. Kukicha are un gust unic si aromă distinctă printre ceaiuri, fiind compus din părți ale plantei care sunt excluse din cele mai multe sortimente. În general materia primă pentru kukicha provine din producția de sencha sau matcha. Atunci când provine din producția gyokuro, ceaiul ia numele de karigane sau shiraore.

Kukicha are un gust cu nuanțe de alune, ușor dulce și cremos. Pentru a obține cele mai bune infuzii, kukicha se infuzează cu apă fierbinte între 70 °C și 80 °C, lăsând la infuzat mai puțin de un minut.

Sunt posibile mai multe infuzii, duratele recomandate: prima infuzie: 40 secunde, al doilea: 15 secunde, al treilea: 30 secunde.

Kukicha poate fi adăugat la băutura copiilor, acest ceai fiind unic prin faptul că este în mod natural foarte sărac în cafeină, fără decafeinizare industrială.

Matcha (pronunțat mat.tșa) înseamnă ceai verde pulverizat fin. Ceremonia ceaiului japonez are în centru pregătirea, servirea și savurarea ceaiului matcha. Matcha este un ceai verde pudră de înaltă calitate, cultivat, recoltat și procesat prin metode unice.

Citiți Istoria ceaiului pentru a afla cum a ajuns cultura ceaiului pudră în Japonia.

Ceaiul pudră nu mai este popular în China, dar în Japonia a continuat să fie un element important a mănăstirilor Zen și a devenit extrem de apreciat de către alți membri ale societății înalte dealungul secolelor XIV-XVI.

Matcha se obține din același frunze care sunt folosite pentru gyokuro. Pregătirea plantelor de ceai pentru matcha începe cu câteva săptămâni înainte de recoltare până la 20 de zile, atunci când tufișurile sunt acoperite pentru a preveni lumina directă a soarelui.

Deprivarea de razele soarelui încetinește creșterea plantei, se produce mai multă clorofilă și frunzele capătă o nuanță închisă verde. Umbra provoacă producerea de aminoacizi (L-teanina). Numai cele mai bune muguri și frunze de ceai sunt culese, exclusiv manual. După recoltare, frunzele trec prin aburi fierbinți pentru a stopa activitatea enzimatică. În cazul în care frunzele sunt rulate înainte de uscare, rezultatul va fi gyokuro. Pentru a obține matcha, frunzele se usucă la umbră, nu se prăjesc, nici nu se rulează. Din frunze se îndepărtează pețiolii și nervurile principale, aceste componente fiind inferioare din punct de vedere a calității, în final ceaiul se pulverizează între pietre.

Poate dura până la o oră obținerea prin pisare a 30 de grame de matcha.

Rețineți că numai tencha se califică pentru matcha, dar există si alte ceaiuri verzi sub formă de pudră, cum ar fi pudră de sencha, cunoscut sub numele de konacha.

Aroma ceaiului matcha se datorează în cea mai mare parte aminoacizilor. Cele mai înalte clase de matcha au dulcime mai intensă și aromă mai adâncă decât clasele standard, recoltate mai târziu în cursul anului.

Frunzele pentru matcha se păstrează în camere frigorifice și se scot la nevoie cantități exacte pentru pisare. Astfel ceaiul este ferit de procese de oxidare prin care ar pierde din culoare și din valoarea nutritivă.

Urmăriți cu atenție cum se prepară ceaiul matcha. Vă doresc succes și poftă bună!

A fost postat în: 2020-10-12 10:47:10