LIVRARE GRATUITĂ PENTRU COMENZILE PESTE 200 RON!

LIVRARE GRATUITĂ PENTRU COMENZILE PESTE 200 RON!

Home / Blog /

Diferențierea ceaiurilor după calitate

Alături de apa pură, ceaiul verde, obținut din frunze de calitate, poate însemna băutura cea mai nutritivă ce puteți consuma. Pentru a înțelege de ce ceaiul verde este atât de special, trebuie să cunoaștem originea și procesarea acestuia.

Ceaiul provine de la planta Camellia Sinensis, un arbust care se tunde sub formă de tufiș pentru a poate fi recoltat. În jur de 500 specii de ceai există, divizat la 50 de țări diferite. China este producătorul numărul unu, acoperind 20 % din exportul total din lume. Putem afirma însă că ceaiurile de cea mai înaltă calitate provin din Japonia.

Calitatea si proprietățile ceaiului depind de mulți factori. La etapa de cultivare este foarte important ca grădina de proveniență să se afle într-o zonă nepoluată, departe de industrie.

Japonia este destul de săracă în resurse naturale față de ceea ce se găsește în Europa, astfel trebuie să importe majoritatea materialelor de bază, iar industria proprie se axează mai mult pe fabricație. Ca și consecință, această țară mică scapă de substanțele poluante emise în general de diferite ramuri de industrii.

Din suprafața totală a Japoniei numai 12 % este teren arabil, iar planta de ceai fiind de origine subtropicală, numai partea sudică a insulei este potrivită pentru cultivarea ceaiului. Niponii apreciază mult propriile resurse și le prelucrează cu mare grijă și profesionism. (În secolul XVI, vizitatorii europeni erau uimiți de calitatea obiectelor japoneze, confecționate din fier de exemplu, din care această țară are extrem de puțin.)

Economia Japoniei este a doua mare economie dezvoltată din lume și față de alte țări exportatoare de ceai, muncitorii sunt bine instruiți și bine plătiți. În compoziția ceaiurilor japoneze nu am gasit niciodată nici un fragment care nu era potrivit sortimentului respectiv.

Ceaiul este o plantă care acumulează mai repede metale grele și alte substanțe toxice din aer și sol decât alte plante. Puritatea mediului înconjurător este foarte important și devine o problemă majoră în țările cu dezvoltare rapidă, ca India și China.

De ce ceaiurile japoneze au alt gust față de ceaiurile verzi chinezești de calitate?

Am ajuns la etapa de recoltare a ceaiului.

Ceaiul se poate culege de mai multe ori pe an, începând din aprilie până toamnă. Cele mai bune recolte se culeg primăvara timpurie.

Japonia are două clasificări distincte pentru creșterea ceaiurilor de înaltă calitate: ceaiuri crescute la soare (bancha, genmaicha, guricha, konacha, și sencha) și ceaiuri crescute la umbră. Pentru ultima, tufișurile de ceai se țin în umbră aproximativ 20 – 30 de zile înainte de recoltare. Ceaiurile crescute la umbră sunt: ​​kabuse-cha (considerat un sencha crescut la umbră), gyokuro și tencha.

Motivul creșterii la umbră a tufișurilor de ceai este de a crește producția de clorofilă în frunze prin reducerea fotosintezei naturale. Pigmentul verde, clorofila, schimbă echilibrul natural de cafeină, zaharuri, precum și conținutul în flavonoizi, oferindu-i spațiu celui care se ocupă de procesarea lor, de a extrage din dulcimea astfel adăugată. De asemenea, absența fotosintezei normale crește conținutul în L-teanină, un aminoacid găsit în mod natural în ceai, care adaugă o calitate unică vegetală la aromă și ajută să contracareze unele efecte stimulante ale cafeinei, având astfel un efect relaxant asupra organismului. Gustul dulce a ceaiurilor crescute la umbră se datoarează acestui component.

Important de reținut: fotosinteza reduce L-teanina și crește prezența taninurilor, compuși căruia se datorează astringența ceaiurilor cultivate la soare.

Conținutul în cafeină a ceaiurilor ciltivate la umbră este mai mare.

Este bine de știut că în Japonia numai cele mai prețioase soiuri se recoltează cu mâna, ca gyokuro și tencha, majoritatea ceaiurilor se culeg prin mașini sofisticate. Tufișurile de ceai sunt tunse cu grijă pentru a poate fi apoi recoltate cu mașini.

În ceea ce privește proprietățile ceaiurilor, diferențe mari provin de la etapa de prelucrare. După recoltare, ceaiurile verzi sunt tratate cu aburi sau se prăjesc în tigăi aproape imediat. Aceste procedee sunt necesare pentru a distruge enzimele care în prezența aerului și a umidității declanșează o serie de reacții de oxidarea. În Japonia se utilizează mai mult tratarea cu aburi, iar în China prăjirea în tigaie.

Variantele prelucrate prin prăjite poartă mai mult o aromă de legume fierte.

Se pare că prin tratarea cu aburi ceaiul își păstrează mai bine conținutul în vitamine și antioxidanți decât prin prăjire. Ceaiul verde, fie prelucrat prin prăjire sau aburire, dacă este manipulat cu grijă, îsi păstrează culoarea verde.

În contrast, ceaiurile verzi de calitate joasă au culoare verde spre maro sau chiar maro, fapt care se datorează proceselor de oxidare. Vă sfătuiesc să nu cumpărați niciodată ceai verde înainte să vedeți măcar culoarea frunzelor. Este foarte bine dacă puteți degusta ceaiul pe care doriți să cumpărați. Clienții fideli ai Magazinului online (demmertea.ro) au opțiunea de a cere căte o mostră de 5 g la fiecare comandă! (office@demmertea.ro)

Puritatea ceaiului

Ceaiurile Demmers Teehaus trec printr-un laborator de analize. Din gama noastră sunt excluse recoltele care nu se incadrează în normele germano-austriace. Vă rog să observați că avem un număr mare de ceaiuri ecologice și numai un singur sortiment din ceea ce se numește ”Style Tea” sau ceai floare (Mu Dan Rose). Aceste ceaiuri, prelucrate manual în China, nu trec analizele noastre de laborator.

Ceaiul verde de calitate inferioară poate ascunde riscuri semnificative dacă se consumă zilnic în cantități mari. După cum am menționat, ceaiul tinde să absoarbe impuritățile din aer, apă și sol, acestea cumulându-se în frunzele mai bătrâne. Astfel ceaiul verde poate conține în procent mare cea mai activă substanță anorganică din tot sistemul periodic, fluorul (F). La unele populații din Nepal, consumatoare de brick tea (făcut din frunze mature), se observă fluoroză dentară la adulți, dar și la copii. Fluorul este o substanță potentă cancerigenă și prezintă toxicitate crescută. Jumătate din fluorul ingerat se depozitează în oase și dinți și slăbește structura acestora.

Un studiu științific, care a investigat 14 plantații de ceai din China, arată că nivelul de fluor în frunze de ceai crește odată cu scăderea calității ceaiurilor și a arătat bună corelare cu gradele de calitate. Tot din acest studiu reiese că substanțele valoroase din ceai (polifenoli și aminoacizi) scad odată cu creșterea conținutului în fluor. (Abstract: Fluoride content in tea and its relationship with tea quality)

Puteti citi mai mult despre fluor și efectele sale negative în limba română online în articolul Toxicitatea fluorului.

Ceaiul poate conține metale ca plumbul și aluminiul; cel din urmă este asociat cu boala Alzheimer.

În mai multe țări, pentru a obține o recoltă mai bună, se folosesc pesticide chimice, care de asemenea, se pot acumula în frunze.

Bine de știut că ceaiurile ecologice nu sunt în mod obligatoriu mai scumpe decât aceleași sortimente fără certificat. Iată un articol detaliat in limba engleză: Why Buy Organic Tea?

Ceaiurile de calitate îndoielnică se găsesc în pliculețe sau pungi pe rafturile hipermarketurilor și în farmacii (!), unde prețul lor de vânzare aparent nu acoperă nici măcar transportul din țara de origine.

Recomand să încercați ceaiurile noastre verzi deosebite. Ele conțin numai ceai de calitate înaltă, cele mai tinere frunze cu cele mai bune proprietăți benefice. Dacă vi se par scumpe, aveți posibilitatea să le cumpărați la 50 g.

Aș dori să vă reamintesc înc-odată: dintr-un ceai de calitate superioară se pot face cel puțin 4-5 infuzii (sau chiar 8-10) dacă se respectă temperatura apei și timpurile de infuzat. La orice moment puteți întreba pentru mai multe detalii la adresa de mail menționat mai sus.

Dacă optați pentru un amestec de ceai verde cu bucăți de fructe și arome, trebuie să fiți conștienți de faptul că ceaiurile Demmers Teehaus nu conțin arome sintetice sau identic-naturale, ci doar arome naturale, extrase din surse naturale prin procese costisitoare.

A fost postat în: 2020-10-09 12:14:45