LIVRARE GRATUITĂ PENTRU COMENZILE PESTE 200 RON!

LIVRARE GRATUITĂ PENTRU COMENZILE PESTE 200 RON!

Home / Blog /

Istoria ceaiului cu gheață

Există o singură tradiție culinară în partea sudică a Statelor Unite ale Americii, care se regăsește în toate categoriile sociale indiferent de etnie, apartenență socială sau economică: ceaiul cu gheață, mai ales cel îndulcit. În filmul ”Steel Magnolias”, caracterul lui Dolly Parton s-a referit la ceaiul cu gheață ca ”vinul de casă al sudului” și într-adevăr, în multe gospodării și în cele mai multe restaurante acesta se regăsește. Care este motivul pentru care ceaiul cu gheață este atât de răspândit în statele sudice? Istoria e mai complicată decât credem.

Ceaiul a fost întrodus în Statele Unite ale Americii în Carolina de Sud la sfârșitul anilor 1700. De fapt, Carolina de Sud este singurul stat unde au existat plantații de ceai. Andre Michax, botanistul și exploratorul francez l-a importat împreună cu o mare varietate de flori unice. Ceaiul cu gheață a început să apară în cărțile culinare la sfârșitul anilor 1800 în formă de punch cu alcool. Aceste primele punch-uri au fost pregătite cu ceai verde, mai degrabă decât cu ceaiul negru folosit în zilele noastre.

În gospodării ceaiul a început să se răspândească cu apariția aparatelor frigorifice și, implicit a gheții. Prima rețetă a ceaiului cu gheață, preparat ca în zilele noastre, a fost publicată în 1879, în revista intitulată ” Housekeeping in Old Virginia”. În rețetarul lui, Marion Tyree a scris că ceaiul verde trebuie fiert și infuzat toată ziua. Apoi, fiecare pahar trebuie umplut cu gheață, trebuie adăugate două lingurițe de zahăr granulat în fiecare și turnat ceaiul peste gheață și zahăr”. Această primă rețetă de ceai rece a necesitat, de asemenea, și o felie de lămâie.

Până la sfârșitul anilor 1800, obiceiul servirii ceaiului cu gheață s-a răspândit și în alte regiuni. Expoziția Mondială St. Louis, în anul 1904 a crescut popularitatea băuturii, când Richard Blechynden, directorul Pavilionului Est-India a adăugat gheață lângă ceai, la cererea participanților însetați de căldură. Pe la începutul anilor 1900 popularitatea ceaiului cu gheață a crescut și s-a răspândit peste tot în Statele Unite ale Americii devenind nelipsit din cărțile cu rețete. Până atunci, ceaiul negru a reînlocuit ceaiul verde ca și ingredient de bază, iar varietățile de ceai negru au devenit mult mai ieftine cu creșterea importurilor din India, America de Sud și Africa.

Tot în acea perioadă, cultura din statele sudice a redefinit practicile servirii ceaiului cu gheață. A devenit populară servirea lui în pahare special înalte. Mai apoi lingurițe lungi și furculițe speciale de servire a feliilor de lămâie au apărut și au devenit regulate pe mesele sudicilor. Până la sfârșitul primului război mondial, toată țara consuma ceai cu gheață, din pocale de cristal. Consumul a înflorit în timpul interzicerii consumului de alcool în anii 1920, când familiile au pornit în căutarea alternativelor pentru vin, bere și celelalte băuturi alcoolice interzise.

In 1928, rețetarul Southern Cooking, a publicat o rețetă semnată de Mrs.S.R.Dull, care a devenit standardul preparării ceaiului cu gheață din sud. ”Pentru obținerea unui ceai cu gheață de calitate este esențială folosirea ceaiului proaspăt infuzat (timp de 3-5 minute). Apa, ca și în cazul cafelei, trebuie fiartă și turnată peste ceai… Frunzele de ceai trebuie înlăturate după obținerea concentrației dorite… Ceaiul pe care îl folosim pentru pregătirea ceaiului cu gheață trebuie să fie mult mai concentrat, astfel ca după topirea gheții (pe care o folosim la răcorirea lui) să obținem concentrația dorită… Amestecurile de ceai negru sunt cele mai populare pentru pregătirea ceaiului cu gheață, iar ceaiul verde și negru pentru pregătirea ceaiului cald. Îndulcirea ceaiului este recomandată când acesta este încă cald, deoarece astfel zahărul se dizolvă mai repede și mai eficient…”

În zilele noastre ceaiul cu gheață este răspândit peste tot. În sudul Statelor Unite ale Americii ceaiul cu gheață este servit îndulcit. În aproape toate restaurantele, dacă comandăm ceai, cel mai probabil o să primim ceai cu gheață decât ceai cald. Celor care consumă ceaiul neîndulcit recomandăm să specifice acest lucru, deoarece ceaiul îndulcit este standardul aproape în toate gospodăriile și restaurante. Ceaiul cu gheață este atât de răspândit, încât se comercializează îmbuteliat în toate magazinele, iar de curând au apărut și variantele punch sau cu votcă.

Mulți dintre cei care consumă ceai cu gheață au varianta lor preferată, mai mult sau mai puțin îndulcită, de concentrație și de soiuri diferite, cu sau fără lămâie. Există o gamă largă de rețete cu ceai verde, Rooibos și de fructe, iar cele mai multe băuturi cu ceai ce pot fi găsite în supermarket-uri au o cantitate ridicată de zahăr. Eliminați caloriile și preparați singur ceaiul de gheață preferat. Baza este un ceai de calitate înaltă, care trebuie infuzat și turnat peste cuburi de gheață. Acesta poate fi rafinat cu frunze de mentă, felii de lămâie, fructe proaspete sau sucuri naturale de fructe.

Ceaiurile de fructe, dar mai ales ceaiurile Rooibos sunt perfecte și pentru copii, deoarece acestea nu conțin cafeină sau teină, iar ceaiul Rooibos are un gust natural mai dulce, ceea ce nu necesită îndulcirea lui. Ca alternativă recomandăm îndulcirea ceaiurilor cu miere, sirop de agave sau sucuri naturale de fructe.

Am selectat câteva rețete delicioase pentru dumneavoastră! Încercați-le și savurați-le!

Sunny Green Detox Iced Tea

Infuzați 6 lingurițe de ceai verde Organic Sunny Green cu apă de 80oC timp de două minute. Dacă preferați, îndulciți cu miere sau zahăr. Indepartați frunzele de ceai și turnați ceaiul fierbinte peste cuburile de gheață. Feliați lămâia și ghimbirul. Puneți într-un pahar înalt cuburi de gheață, feliile de lămâie și ghimbir și turnați peste ceaiul. Decorați paharul cu frunze de mentă și savurați! (Rețetă din Cooking Catrin, Photocredit Carletto Photography)

Necesar pentru 4 pahare:

  • 6 lingurițe de Bio Sunny Green
  • 1 litru de apă
  • 1 lămâie
  • Ghimbir proaspăt
  • Miere sau zahăr
  • Frunze de mentă
  • Cuburi de gheață

Royal Kids Punch

Infuzați ceaiul de fructe în apă fiartă timp de 5 minute. Indepartati ceaiul și lăsați să se răcească. Amestecați sucul de portocale cu suc de grapefruit și suc de fructele pasiunii. Îndulciți cu puțina miere și serviți în pahare de limonadă răcite și adăugați puțină apă minerală. Tips: ca să fie asemănător cocktailurilor servite adulților, umeziți gura paharului cu suc de fructe naturale și puneți gura paharului în zahăr.

Necesarul pentru o cantitate de 4-6 pahare:

  • 14 lingurițe de Mango Cocktail
  • 1L apă
  • 1/2L suc de portocale
  • 1/4L suc de grapefruit
  • 1/4L suc de fructul pasiunii
  • miere
  • zahăr pentru decorare
  • apă minerală

A fost postat în: 2020-10-09 11:20:19